Kuinka ollakaan, ei kestänyt kovinkaan pitkään vloggaamista, ennen kuin tuli tekniikkakyselyt. Niitä ensin vähän sivuutin, eli vastasin kommenteissa, Twitterissä ja muualla, mutta nyt on tullut jo aika liuta kysymyksiä siitä, mitä kalustoa käytän vloggaamisessa. Avataan sitä sitten hieman.

Kalustona on se, mitä ennestään löytyi ja millä osin teen työtkin videoiden ja valokuvauksen suhteen. Aloitin koko homman Sony NEX-5T:llä, joka on mainio pieni peilitön kamera. Sen sisäänrakennettu mikrofoni on yllättävän hyvä. Käytin käytännössä sitä ”pääkamerana” aina Venetsian reissun alkua myöten. Kamerassa on näyttö, joka kääntyy yläkautta ns. selfie-moodiin ja kameralle puhuessaan näkee siitä näytöstä mitä kuvassa tapahtuu. Tämä oli itselleni tärkeää, kun ei aina tiennyt, miten on kuvaan itsensä asemoinut ja millainen rajaus on. Lisäksi kamera on pieni ja helppo kantaa taskussa. Samasta syystä se on helppo kaivaa esiin ja ruveta kuvaamaan. Lisäksi vähän ujommalle tapaukselle pieni, huomaamattomampi kamera on aina plussaa. Tämän lisäksi NEX-5T:n kittilinssi on sopivan laaja, mutta zoomiakin riittää. Positiivista on myös se, että siihen saa tarvittaessa vaihdettua eri polttovälin ja/tai valovoiman objektiiveja. Eli varsin monipuolinen pikkuinen kamera.

dsc_3294

Kuitenkin Sony NEX-5T ei ole se täydellinen kamera, ainakaan omiin tarpeisiini. Kyseisessä kamerassa kun ei ole ulkoiselle mikrofonille liitäntää. Kameran kanssa pitää siis tyytyä siihen ääneen, minkä kameran oma mikrofoni taltioi. jos en väärin muista, niin kameran päällä olevaan ”yleiskenkään” saa kiinni jonkun Sonyn oman mikrofonin, mutta en ole asiaan tutustunut, lähinnä koska kyseessä on Sonyn oma liitäntä ja mikki ei olisi yhteensopiva muiden laitteiden kanssa.

Venetsian reissulla siirryin vähän rajumpaan ja rujompaan settiin vloggaamisessa. Kun kannoin koko ajan hihnassa mukana kameraa, jolla otin valokuvia, miksei sitten sitä käyttäisi samalla vloggaamiseen? Kameran, Nikon D750, päälle Roden Videomicro-mikrofoni ja nokalle 16-35mm/4 laajakulmazoomi. Mikrofoni on aika suuntaava, eli suoraan kameran edestä ääni tulee kivasti talteen, mutta suurin osa ympäröivistä (häly)äänistä ei tallennu, ainakaan häiritsevästi. Laajakulma siksi, että sillä on helpompi säätää sitä, mitä kuvassa näkyy, eikä rajauksesta tule liian tiukka, kun kuvaa itseään käsivarren mitan päästä. Reissussa kameran alla oli vielä akkukahva, mutta olen luopunut sen käytöstä vloggauksen kohdalla. Se tekee koko setistä vielä massiivisemman ja painavamman.

dsc_0044

Kuvanlaadullisesti ja ominaisuuksien puolesta Nikon D750 on loistava kamera vloggaamiseen. Erityisesti kennon herkkyys on hyvä, kyseessä on täysikennoinen kamera, ja hämärässä kuvaaminen onnistuu huomattavasti paremmin kuin Sony NEX-5T:llä, vaikkei sekään aivan susi ole. Haasteena kuitenkin on se, että vaikka D750:n näyttö kääntyy, niin sitä ei saa kääntymään niin, että kameran edessä näkisi mitä ruudulla tapahtuu. Tällä setillä kuvatessa täytyy siis kokeilemalla ja erehtymällä oppia se, missä asennossa kameran tulee olla edessä, että saa eri polttoväleillä itsensä optimaalisesti kuvaan.

Kameroiden osalta olen käyttänyt ns. kuvituskuvaan myös GoPro Hero 3+:aa, mutta valitettavasti se tuli tiensä päähän Venetsian reissun jälkeen. Kamera suostuu enää nauhoittamaan mustaa ruutua. Toisena ”toimintakamerana” olen käyttänyt Sonyn AZ1:stä. Kyseessä on edullisempi Sonyn actioncam muutaman vuoden takaa. Se on kuvanlaadultaan GoProni tasoa kokonaisuutena, joskin haasteet ovat vähän erilaiset. Kun GoPro taltio värikkäämpää ja hieman terävämpää kuvaa, niin Sonyn kuva on helpompi värimääritellä ja säätää jälkikäsittelyssä ja sen kuvanlaatu hämärässä on aavistuksen parempi. Erot ovat kuitenkin hyvin pieniä. Lisäksi Sonyn käyttäminen mobiililaitteen sovelluksen kautta on hieman helpompaa ja monipuolisempaa, tosin tässäkin ero on hyvin pieni ja enemmän kiinni omista mieltymyksistä.

img_20150506_224851

Satunnaisesti olen myös kuvannut materiaalia matkapuhelimella, Venetsian tapauksessa Sony Xperia X Performancella, mutta puhelimet käytössäni vaihtuvat aika usein, eli käytän sitä, mikä milloinkin on käytössä. Pyrin kuitenkin käyttämään mahdollisimman vähän kännykkämateriaalia, joskin ajoittain se on ainoaa mitä saatavilla on.

Lisäksi olen päässyt käyttämään DJI Osmoa jonkin aikaa ja käyttänyt myös sen materiaalia jonkin verran vlogissa. Tarkoitus on lisätä sen käyttöä hiljalleen, mutta kun kädessä on Nikon D750, ei ole jaksanut Osmoa kaivaa olkalaukusta kovin usein. Jatkossa siis enemmän, että saan kirjoitettua ja kuvattua siitä jonkinlaisen arvostelun…

dsc_0007

Ajatus jostain Nokin D750:stä kompaktimmasta on jo mielessä, olen asian tiimoilta ollut pariinkin osoitteeseen yhteydessä. Vielä mitään 100% varmaa päätöstä en ole tehnyt, enkä kirjoita kiveen mitään päätöstä. Eli kalusto on eläväistä ja tulee vaihtelemaan, kunnes löydän sen juuri oikean. Saa tietysti ottaa yhteyttä ja ehdottaa, mieluiten tarjota käyttöön kalustoa. 😉

Muistikortteina käytän Lexarin nopeita 64Gb kortteja. Lexareita, koska niitä nyt on sattunut kertymään, SanDiskit ovat ihan yhtä hyviä, jos olen oikein käsittänyt ja omat kokemukset sitä käsitystä tukevat. Laukkuna on milloin mikäkin, joko ”tavallinen” tai kameralaukku. Valaistuksen suhteen menen vielä vallitsevalla valolla, mutta tarkoitus on jossain vaiheessa hommata pieni led-paneeli kameran päälle. Vielä en ole tarvetta kokenut, eli katsotaan miten käy. Jalustoina käytän Manfrotton 709B pöytäjalustoja, Gorillapod Focusta Genesiksen kuulapäällä ja Manfrotton BeFree matkajalustaa. Tarvittaessa kaikki jalustat kulkevat samassa laukussa mukana. Olen päivittämässä jalustoja Arca-Swiss levyä käyttäviin, eli samalla kiinnityslevyllä saa kameran kiinni mihin tahansa jalustoistani. Lähinnä siis Manfrotton matkajalusta odottaa korvaajaansa. Hakusessa on kevyt matkakolmijalka, joka kuljetusmitassaan on 38cm tai alle. Mahtuu siten mihin tahansa käyttämistäni laukuista.

Tietokoneen puolesta homma menee niin, että pääosin editoin työkoneella, eli pöytäkoneella, jossa on nopea prosessori, paljon keskusmuistia ja kaksi näytönohjainta. Käytössä on 4K näyttö ja FullHD näyttö, molemmat 27”. Matkassa tykkään pitää mukana Microsoft Surface Pro 3:sta, joskin se ei tehoiltaan riitä mukavaan editointiin. Sille on siis seuraaja tulossa heti, kun budjetti antaa tilaa.

Ohjelmistojen puolesta käytössäni on Adobe CC -paketti, eli Photoshop, Lightroom, InDesign, Illustrator ja Premiere ovat aktiivisessa käytössä. Premiereä ja PS+LR käytän päivittäin. After Effectsiä olen lähtenyt vähän opiskelemaan, eli sekin ehkä liittyy kiinteäksi osaksi päivittäistä ohjelmistovalikoimaa. Lisäosia on joitakin, mutta niiden suhteen käyttöni on säännöllisen epäsäännöllistä.

Musiikin osalta käytän kahta eri lisenssipalvelua, eli musiikkikauppaa, joista olen tehnyt vuositilauksen. Käytän musiikkia myös asiakasvideoissa paljon, eli vuositilauksille on kysyntää. Vlogeissa alussa käyttämäni vanhat videoklipit ovat kaikki Public Domainin alla vapaasti käytettävää materiaalia. Eli käytännössä käytän joko täysin laillisesti ilmaiseksi käytettävää materiaalia tai maksan materiaalista. Tämä siksi, että arvostan tekijänoikeuksia. Niin toisten, kuin omianikin. En kuvittele, että voisin olettaa toisten kunnioittavan minun tekijänoikeuksiani, jos en itse kunnioita toisten tekijänoikeuksia.