Photokina tuli ja meni, kaikkea kivaa julkistusta ja uutta tuli messuilla, ennen messuja ja messujen jälkeen. Omien mieltymyksien, kiinnostuksen kohteiden ja perversioiden takia päädyn tällä kertaa käsittelemään kahta kopteria. Droneksi niitä jotkut kutsuvat, mutta minä nyt puhun tälläkin kertaa koptereista.

GoPro julkaisi GoPro Karman. Karma on pienikokoinen kopteri, johon saa kiinnitettyä samaan aikaan julkaistun uuden GoPro Hero 5:sen. Kamerasta voit katsella lisää GoPron sivuilla. Kopteri on GoPron mukaan myös yhteensopiva Hero 4:n ja Hero Sessionsin kanssa, mikä on ilahduttavaa. Vähän ajatellaan jo jonkun tuotteen omistajia. Siitä propsit. Erityisen mielenkiintoista pienen koon ja helpon kuljetettavuuden lisäksi kopterissa on mukana tuleva käsivakaaja. Kopterin nokalta voi ottaa vakaajaosan irti ja kiinnittää käsikahvaan. Näin ollen GoProlla on oma käsivakaaja, eli enää ei ole pakotettu hommaamaan Feiyunin tai muun kiinalaisen logon alla myytävää. Niissä ei mitään vikaa tietenkään ole, mutta jotkut tykkäävät brändistä. Lisäksi ohjain on pieni, mallia simpukka, jonka kannessa on oma näyttö. Kopteri on siis sellaisenaan valmis lennettäväksi, ilman kännykkää.

Alkuun en innostunut GoPro Karmasta, ihan kiva, mutta asiaa ajatellessa homma vaikutti koko ajan mielenkiintoisemmalta paketilta. Kameran ja kopterin ostaessa paketin yhteishinta asettuu johonkin 1300-1400e tietämille. Ei mitenkään edullinen, samaan hintaan saa jo DJI Phantom 4:sen. Kuitenkin Karma on kompakti, helposti mukaan otettava kopteri, jonka mukana tulee pienenä ekstrana se kameran käsivakaajan kahva. Casey Neistat pääsi kokeilemaan GoPron kopterin esituotantoversiota.

Vähän myöhemmin kuitenkin DJI otti ja julkisiti oman uutuutensa. DJI Mavic on todella pieni, GoPron kopteriakin pienempi, ja kevyt. Kyseessä on isoon taskuun mahtuva kokoontaitettava kopteri, jonka ohjain sekin on GameBoyn kokoluokkaa. Kopterilla voi lentää ilman kännykkää, joskin kameran kuvan esikatseluun ei ohjaimen näyttö taivu. Kuitenkin ohjaimen näytöstä näkee nopeuden, korkeuden jne. tiedot. DJI lupaa, että kopteri on varustettu samoilla toiminnoilla kuin Phantom 4. DigitalRev ehtikin jo Mavicia testaamaan ja vaikka Mavicin kameran kuvanlaatu ei yllä Phantom 4:sen tasolle, ei se mielestäni vaikuttanut kopterin kokoon nähden yhtään huonolta. Kuitenkin täytyy ottaa huomioon, että pienen kopterin idea on siinä, että se on helposti mukana sellaisissa paikoissa ja tilanteissa, joihin ei Phantomia välttämättä viitsi ottaa mukaan. DJI Mavicin hinta on noin 1200e. Hinta siis asettuu hieman alle GoPron kopterin ja kameran, mutta DJI:n mukana ei tule erillistä kasikäyttöistä vakaajaa. Eli hinta on käytännöllisesti katsoen aika samoissa.

Molemmat kopterin tulevat myyntiin lokakuun aikana. GoPro kertoo päiväksi 23.10., kun taas DJI puhuu toimitusten aloittamisen kohdalla lokakuun puolivälistä. Voi kuitenkin sanoa, että samaan aikaan tulevat myyntiin.

Mitä mieltä olen näistä kahdesta? Mitään varmaa on vaikea sanoa pelkästään toisten tekemien pikakokeilujen ja teknisten tietojen perusteella. Kuitenkin paperilla DJI rökittää GoPron mennen tullen kompaktien koptereiden luokassa. DJI:llä on niin pitkä kokemus koptereista ja valmis ohjelmisto niin käyttöön, kuin koptereiden firmikseen, että heidän on helppo ollut tehdä sen päälle monipuolinen kompakti. Samaan aikaan GoProlla on osattu selvästikin arvailla, mitä markkinat voisivat toivoa. Näenkin molemmille omat asiakkaansa jo löytyvän valmiiksi. Olisiko niin, että GoPro viehättää enemmän niitä, jotka ovat touhunneet GoPron kameroiden kanssa ja DJI:n enemmän kopterihörhöjä? Mene ja tiedä. ITse kallistuisin enemmän DJI:n uutuuden kannalle, koska Phantom 4:sen ominaisuudet (pääosin) löytyvät pienestä, hyvän lentoajan omaavasta laitteesta. En kaipaa GoPron uutta kameraa ja sille käsivakaajaa.

Olisi mielenkiintoista saada molemmat kopterit samaan aikaan tai peräkkäin kokeiltaviksi, olisi helpompi löytää niistä heikkoudet ja vahvuudet, sekä löytää se omiin mieltymyksiin paremmin sopiva. En usko, että kommankaan ostaja käteään paskaan lykkää.