Siitä asti, kun digitaaliset kamerat alkoivat syödä filmikameroilta markkinoita, on löytynyt jos jonkinlaista yritystä tuoda digikuvaus filmirungon omistajille. Näistä ehkä elegantein on RE35, joka pyrkii valmistamaan filmipesään sopivan kotelon/laitteen, jonka kenno asettuu sopivasti valotettavan filmin pätkän kohdille. Vielä odotellaan ja haasteita tuolla saralla on jo pelkästään laukaisun ja muiden asetuksien puolesta. Kickstarterissa kuitenkin on taas yksi ehdokas tähän tarpeeseen. Kyseessä on tuote nimeltään ”I’m Back™” ja kyseessä on kameraan liitettävä Raspberry Pi:tä hyödyntävä digi…..lisäke?

eea592c656ac646594ca28ecc7ef6185_original

I’m Back™ on varustettu ihan mielenkiintoisilla ominaisuuksilla, joskin itse kenno on täysikennoista pienempi: 24mm x 36mm kennon sijasta teknisten ratkaisujen takia laitteen kenno on kooltaan 18mm x 26mm. Kyseessä on kuitenkin ihan kelvollisen kokoinen kenno, eli siinä mitään. Itse laite on kameran alle, jalustakierteeseen kiinnitettävä laatikko, jonka takaosassa on itse kennon ja näytön sisältävä osa. Tämä on liikuteltavissa alustaansa suhteessa, eli sen saa suunnittelijansa mukaan sopimaan käytännössä mihin tahansa filmikameraan. Luonnollisesti tämän digilisäkkeen käyttö tarkoittaa sitä, että kameran filmipesän kansi, eli käytännössä koko takakansi, tulee ottaa irti. Tietysti vaihtoehtona on jättää kansi auki, mutta se saattaisi ikävästi haitata itse kuvaamista.

59445502156b7cf42ce3f2d911f3c9cf_original

Laukaisun suhteen ratkaisu ei välttämättä ole elegantein, mutta vaikuttaa toimivalta. Kun kameraa käytetään muuten normaalisti, niin jotenkinhan se sulkimen laukaisu pitää saada myös sinne kennolle välitettyä. Tämä on toteutettu käyttämällä ulkoisen salaman liitäntää. Eli salaman synkka-kaapeli kiinni kameraan ja toinen pää tähän digilisäkkeeseen. Alla projektin YouTube-video, johon kannattaa myös tutustua:

Kuten suunnittelija itsekin Kickstarterin sivuilla kertoo, ohjelmisto ei ole aivan valmis ja tulee kehittymään vielä. Kuten esimerkkikuvista voi päätellä, työnsarkaa selvästi on. Silti projekti vaikuttaa mielenkiintoiselta, vaikkakin osin vielä kotikutoiselta. Toivottavasti suunnittelija saa tämän version kasaan ja toimitettua rahoittajilleen, sekä löytää Kickstarterin kautta mahdollisesti innostuneita yhteistyökumppaneita. Kannattaa tutustua, vaikkei ostamassa olisikaan.

Esimerkkikuvien perusteella tilanteesta ja valaistuksesta riippuen kuvat ovat joko vähän sinne päin, tai ihan kelvollisia. Kehitystä luonnollisesti vaaditaan vielä, että kvuat olisivat järkkäritasoa, mutta 8 megapikselin kenno riittää resoluutionsa osalta aika pitkälle.

359cbf7926293a48745e2544bcf046cd_original

 

Tarkempaa tietoa projektista ja sen teknisistä ominaisuuksista löytyy sen Kickstarter-sivuilta ja sen päivityksistä, sekä keskusteluista. Tässä kirjoituksessa käyttämäni kuvat löytyvät samasta paikasta, muiden kuvien lisäksi. Siellä on esim. ihan hyviä havainnekuvia ja lisää kuvia teknisistä ratkaisuista.