Microsoft pistää pakettiin matkapuhelimien valmistuksen, eli käytännössä vanhan kännykkä-Nokian. Tämä tietenkin on surullinen uutinen monille talossa työskenneille ja heidän perheilleen. Eri uutismedioiden uutisartikkeleiden alle on löytynyt paljon sellaisia kommentoijia, jotka huutavat sydän verta vuotaen miten Microsoft pilasi puhelinliiketoiminnan ja Elop on saatanan kuoropoika. Ehkä asia ei nyt ihan ole niin.

Nokia oli matkapuhelinmarkkinoilla syvissä vaikeuksissa jo ennen kuin Stephen Elop tuli taloon toimitusjohtajaksi. Elopin tehtävä oli mielestäni selvittää mitä on tehtävissä ja tehdä se, eli olla saneeraava johtaja. Heidän roolinsa ei ole koskaan helppo, koska useimmiten pesti on ohi, kun firma on joko jaloillaan tai laitettu nippuun. Tavallaan niin kävi nytkin, Elop siirtyi kännykkäliiketoiminnan mukana Nokialta Microsoftille.

Elop ei kuitenkaan ollut se, joka pilasi Nokian. Ne jotka näin väittävät, ovat pitäneet hattua silmillään liian pitkään ja heidän nokialaisella sävytetyt lasit ovat pahasti terävyysalueen ulkopuolella. Nokia oli vedetty kuraan jo vuosia ennen Elopin tuloa taloon, hänhän tuli ongelmien ratkaisijaksi. Lisäksi hallitus on se, joka tekee ne suuret päätökset, toimitusjohtaja on suorittava kaveri hallituksen linjalle. Tietenkin hallitus kuuntelee toimitusjohtajan ehdotuksia ja hänellä on muutenkin sanansa sanottavana, mutta jos hallitus niin päättää, toimari lähtee sillä hetkellä ulos, kun sormea heristetään.

Nokian alamäki oli alkanut jo ensimmäisen iPhonen aikoihin. Myynti veti, mutta silloin oltiin jo hylätty monia sellaisia ratkaisuja, jotka ovat nyt itsestään selvyyksiä älypuhelimessa: sormella tökittävä iso kosketusnäyttö, sovelluskauppa, lisäpalvelut, jne. Apple ja Android olivat oikeilla jäljillä tarjoamassa sellaista mitä kuluttaja ei vielä tiennyt haluavansa samaan aikaan, kun Nokia toimitti kuluttajille sitä mitä he halusivat. Ongelma vain on siinä, että kuluttajat eivät oikeasti tiedä mitä haluavat. Se, joka toimittaa mitä kenttä pyytää, toimii menneisyydessä ja se joka toimittaa jotain uutta haluttavaa, hallitsee markkinoita.

2011-12-28 16.50.48

Jos me katsomme ihan rehellisesti sitä tilannetta, mikä oli tarjonnassa iPhone 3G:n aikaan, niin Applen laite oli lähempänä sitä, millainen älypuhelin on tänään. Nokialaiset olivat hyvin kaukana siitä. Apple toi markkinoille iPhone 3GS:n kesäkuussa 2009. Kun katsot linkin takaa Nokian 2009 tuotteita, niin valikoima on täynnä sellaisia puhelimia, jotka eivät ole lähelläkään nykyisiä älypuhelimia.

Vuonna 2010 iPhonen menestys ei voinut enää olla kenellekään yllätys ja outo juttu, mutta millaisia puhelimia Nokia julkaisi silloin? Pääsin vain suuremmalla näytöllä varustettuja ja vanhaa käyttöliittymää karkitettuna tarjoilevia malleja. Jos ihan rehellisesti katsoo, ilman pinkkejä laseja, näkee valikoimasta sen, miten pahasti Nokia oli hukassa jo heti 2010. Kun olisi pitänyt tehdä kilpailijaa iPhonelle, tuotettiin vanhasta kaavasta jos jonkinlaista eri näköistä härpätintä. Samaan aikaan tuotteita oli tarjolla valtavat määrät, eikä minkäänlaista yhteistä linjaa tai tuotelinjoja. Elopia ei kai voi tästä syyttää?

En kerrottu tarinoita siitä, miten Vanjoki on juossut ivallisesti sormeaan heristellen Nokian käytävillä huutaen ”Applen mielestä tämä on kynä!”, puhumattakaan ennen iPhonea talon sisällä esitellystä kosketusnäytöllisestä nykyisen älypuhelimen kaltaisesta puhelimen protosta tai nykyisen kaltaisesta tabletin protosta. Kaikki vaiettiin tai naurettiin hiljaiseksi, ainakin tarinoiden mukaan. Näitä tarinoita on saanut lukea niin kirjoista kuin lehdistöstä, eli kai niissä ainakin osa on totuutta?

Se, että myöhästytään ja kilpailija saa hitin ensin, ei ole häpeä, mutta se on, ettei lähdetä mukaan kun huomataan kilpailijan menestyvän. Vähän samanlaisen virheen teki aikoinaan entinen Maikkarin toimari, joka naureskeli Netflixin ja muiden suoratoistopalveluiden olevan marginaalisia ja ohimenevä trendi. Miten kävi? Onko meidän perhe ainoa, jossa viihde kulutetaan käytännössä 100% suoratoistopalveluissa ja kotimaisista mukana on käytännössä ainoastaan YLE Areena? Käsi ylös, jos teillä on vähän sama juttu!

Nokia pilasi ylimielisyydellään itse mahdollisuutensa, eli käytännössä sen pilaamisen teki Nokian oma sen aikainen johto. Pahinta tänään siinä on se, että nuo ihmiset eivät tunnusta virheitään, vaan syyttävät jotain muuta tahoa muutoksesta. Kun maailma muuttui, oisko pitänyt muuttua mukana? Kun firma ei tuottanut innovaatioita, oisko pitänyt kuunnella avoimemmin mielin niitä protojen esittelijöitä? Kun sitä ja tätä.

Pikana kelataan taas siihen vaiheeseen, kun Elop astui taloon. Siinä vaiheessa Nokia oli jo auttamatta pudonnut kelkasta valittuaan Symbianin päävaihtoehdoksi ja vuosia dissattuaan Maemo/MeeGo käyttöjärjestelmää, jolla olisi ollut ainekset kilpailla muiden kanssa. Moderni, täysin puhtaalta pöydältä kehitetty käyttöjärjestelmä, johon oli jopa jo silloin alkuvaiheessa helppo asentaa sovelluksia. Vaihtoehtoina oli käytännössä Microsoftin käyttis tai Googlen Android. Nokialla koettiin, että Android antaisi liikaa pois, eikä käyttöjärjestelmässä olisi omat kädet ihan syvällä koodissa kiinni. Long story short, Nokia valitsi Microsoftin ja mobiilin windowsin, jonka kehitystyö oli tiukasti Microsoftin käsissä, jonka käyttökokemusta käyttöliittymässä ei pystynyt räätälöimään ja joka jo Nokian kelkkaan hypätessä oli epävarmalla pohjalla.

2012-05-14 19.51.05-01

Mobiilia windowsia ei kukaan muu valmistaja käyttänyt pelkästään. Samsungilla oli oma Symbian ja myöhemmin Tizen peruspuhelimissa ja se valmisti pääasiassa Android-laitteita. Muutama kokeilumielisen oloinen Windows-puhelin tuli markkinoille. Samoin HTC panosti enemmän Androidiin, vaikka toikin ihan hyviä Windows-puhelimia markkinoille. Ironisinta tässä on se, että Nokiaa rummutettiin Microsoftin mobiilikumppaneiden tärkeimmäksi firmaksi. Hehkutettiin ja luvattiin kunnon valikoima uutuuksia heti putkeen. Silti esimerkiksi HTC sai omat laitteensa ensin markkinoille ja yhteneväisestä käyttöliittymästä huolimatta ne olivat parempia käyttää, kuin ensimmäiset Lumiat.

Myöhemmin Nokia jäikin käytännössä ainoaksi Windows-puhelinten valmistajaksi ja Microsoft saikin käyttöjärjestelmänsä käytettävyydeltään hyväksi. Valitettavasti vaan Nokia ei tehnyt kiinnostavia laitteita ja toisaalta Windows-puhelimia ei valmistaja itse päässyt kustomoimaan yhtä paljon kuin Android valmistajat. Vaikka siinä on haittana alustan fragmentoituminen, niin se antoi parhaille valmistajille mahdollisuuden tuoda markkinoille kiinnostavia puhelimia.

Lopulta oli Elopin aika ja Nokian hallitus tuli myös lopulta oikeaan ratkaisuun päätyneeksi: kuolion kalvama osa firmasta piti saada irti emosta. Puhelinliiketoiminta myytiin Microsoftille. Tämä, jos mikä, oli Nokian sen aikaisen hallituksen parhaita päätöksiä. Vaikka varmasti tunnesiteet puhelimiin olivat tiukat, taloudellisesti ratkaisu oli ainoa oikea pitkällä tähtäimellä. Valitettavasti vaan markkinoilla kehitys kehittyi ja lopulta se Windows 10 puhelimille ei kiinnostanut markkinoita niin paljon, että Lumian voimin olisi saatu nyt jo lähes loistavaa käyttistä massoille taskuun.

Tänään olemme maailmassa, jossa entinen Nokian puhelinliiketoiminta, Microsoftin luuriosasto kavereiden kesken, ajetaan alas ja entiset Nokialaiset saavat oman siivunsa kilometritehtaalla. Surullista, mutta kaikki varmasti ymmärtävät, että se kuolio eteni lopulliseen tilaan jo ennen 2016 kevättä.

Samaan aikaan saimme uutisia, että Nokian nimellä aletaan valmistaa taas puhelimia, nyt Androidilla. Kyse ei ole kuitenkaan, ainakaan tässä vaiheessa, Nokian omasta valmistuksesta. Uusi yritys, HMD, lisensoi Nokian nimen tuotteisiinsa. Tämän uuden valmistajan, tai siis lisensoijan, taustalla on kuulemma entisiä Nokian johtajia ja heillä on kuulemma rahoitusta 500 miljoonaa tulossa tilille. Puhelimet valmistaisi Foxconn, perinteinen sopimusvalmistaja idästä, jonka tytäryhtiö muuten osti Nokian peruspuhelinten liiketoiminnan Microsoftilta. Huhujen mukaan itseasiassa myös HMD:n rahoituksen taustalla olisi Foxconn, mutta siitä ei ole mielestäni varmuutta. Tosin en yhtään ihmettelisi, vaikka näin olisi.

Nokiasta innoissaan olevat suomalaiset heräsivät taas, talvisodan henkeen, nostamaan Nokian lippua korkealle salkoon ja kyynel silmässä muistelemaan Mobiraa ja sen erinomaisia tuotteita. Koko ajan julkisuudessa puhutaan uudesta Nokiasta, joka valitettavasti kuulosta siltä, että toivotaan uutta gigantosaurusta, joka kaatuu omaan tyhmyyteensä. Kuitenkaan ei viitsitä huomioida Suprecelliä ja Roviota, jotka ovat mielestäni ne tämän päivän teknologia-alan kuninkaat maassamme. Puhumattakaan kuinka paljon tärkeitä tekijöitä meillä löytyy monilta vähemmän kiinnostavilta ja seksikkäiltä teknologia-aloilta. Rovion Angry Birds-leffakaan ei nyt ole ihan niin menestynyt, koska maailmanhistoriasta löytyy pari paremmin menestynyttä leffaa. Vaikka AB-elokuva tahkoaa listaykköseksi julkaisuviikolla jokaisella markkina-alueella, on se silti ihan paska, koska joku on joskus ollut parempi. Että ”hattu kouraan ja suksikaa vittuun” mentaliteetti on vahvaa, edelleen.

Palataan nyt noihin tuleviin Nokian logoilla varustettuihin Androidilaisiin luureihin. Siinä on mahdollisuus, mutta ei ole heti sanottua, että pelkällä nimellä saadaan menestystä. Nokian brändi EI ole niin vahva ja arvostettu, kuin suomalaiset haluavat ajatella. Uuden firman pitää valmistaa mielenkiintoisia laitteita, mikä ei ole helpoin juttu nykyään, kun ”kaikki on jo keksitty”. On suurempia firmoja, suuremmalla kehitysbudjetilla, jotka painivat tämän ongelman kanssa. On myös pienempiä ja innovatiivisia yrityksiä, jotka myös ovat ongelman edessä. Ei riitä se, että tehdään kivasti piirretty luuri, jossa on kohtuulliset speksit. Pitää olla se WOW! elämys ja sen päälle vielä pienempiä jippoja, jotka koukuttavat. Sellaista, minkä takia lopulta ei halua vaihtaa luuria, koska kilpailijoilla ei ole niitä arkea helpottavia pikkujuttuja luureissaan.

2012-09-20 17.42.43

Jolla teki jo omat virheensä ja niistä pitäisi ”uuden puhelin-Nokian” oppia. Se vaan ei kannata julkaista speksejä ja luuria melkein vuotta etukäteen ja lopulta toimittaa toimitushetkellä vanhentuneella tekniikalla varustettuja luureja. Ok, hyvin toteutettu käyttis toimii tehokkaasti vaatimattomammallakin prosessorilla ja vähemmällä muistilla, mutta jos kamera ja näytön resoluutio eivät ole kilpailijoiden tasolla, on kokonaisuus vanhentunut jo ennen kauppoihin pääsyä. Jollan kunniaksi täytyy sanoa, että heillä sentään näyttö ja kamera olivat ihan ok.

Eli ei nuolaista ennen kuin tipahtaa, ei syytetä Nokian edellisetä alamäestä niitä ihmisiä jotka tulivat siivoamaan edeltäjiensa paskat ja tunnustetaan tosiasiat.