Kaunis aurinkoinen lauantai ja Facebookin tapahtumat kertoo, että juuri tällaisena päivänä on tapahtuma Volkkarit Malmilla. Eli Volkswageneita Malmin historiallisella lentoasemalla. Ei muuta, kun kameralaukku pakkaamaan ja matkaan. Takapenkille todellinen asiantuntija, eli 5-vuotias autotuntija.

Pääsimme paikalle ajoissa, eli oli hyvää aikaa käydä lentoaseman ravintolassa välipalalla. Itse ravintola oli täynnä lounastajia, mikä on aika hieno juttu mille tahansa ravintolalle lauantaisin. Välipalalle siis terassin puolelle. Päätös on luonnollisesti juuri passeli, koska pääsemme katselemaan nousevia ja laskeutuvia lentokoneita. Ottaen huomioon sen, miten Malmin lentoasemaa on käsitelty julkisuudessa, maaplänttinä joka on hukkakäytöllä, on lentokentällä yllättävänkin paljon toimintaa. Uskoisinkin, että hukkakäytöstä puhuvat eivät edes tiedä, miten paljon toimintaa alueella on, siis niin vapaa-aikaan kuin ihan totiseen työhönkin liittyvää.

Välipalan jälkeen nautimme taitolentokoneen temppuilusta lentokentän yläpuolella. Missäköhän näitä pääsisi katselemaan, jos/kun Malmin kenttä jyrätään? Ei tule heti mieleen mitään sellaista paikkaa, joka olisi yhtä hyvin saavutettavissa ja kohteena muutenkin mielenkiintoinen. Muttei siitä sen enempää.

SM_KAN1542-Pano

Lopulta Volkkareille varatulle parkkipaikalle saapuu ensimmäiset kuplat siellä jo odottelevan yhden keltaisen ja yhden punaisen Volkswagen avo-Golfin kaveriksi. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin itse pääletka alkaa hiljalleen valua parkkikselle. Autot saapuvat mukavassa letkassa ja kameran kanssa on mukava todeta, että autot eivät ole toistensa puskureissa kiinni. Autoja on helpompi ihailla ja lisäksi niistä saa helposti ihan mukiin meneviä valokuviakin.

Kun kaikki autot lopulta ovat parkkipaikalla rivissä, on aika lähteä katselemaan niitä tarkemmin. Paikalla oli mukavasti eri tyyliin rakennettuja ja myös entisöityjä volkkareita. Ainoa miinus mielestäni on se, että autot on pysäköity kuin Prismaan oltaisiin tultu. Autojen välissä on suomalaisen parkkipaikan määrittämät välit, mikä ehkä tehostaa autojen mahtumista samaan riviin, muttei tee autojen ihailusta kovinkaan helppoa puuhaa. Valokuvatessa autoja ei saa kunnolla ruutuun sellaisesta suunnasta, että autot olisivat edukseen. Tietysti myös ilman kameraa autoja ihaillessa jää harmittavasti autot toistensa varjoon. Siihen on syynsä, miksi suuremmissa ja tiukemmin organisoiduissa kokoontumisajoissa ja näyttelyissä autojen väliin jätetään tilaa.

Autojen ilmavasti parkkeeraamisessa on puhtaasti kyse yleisön huomioimisessa. Ovathan nuo autoihmiset nähneet omat kipponsa jo monta kertaa, eikä sitä tule katsottua samalla tavalla. Silti olisi mukavaa, jos yleisö huomioitaisiin ja autot saataisiin arvoisellaan tavalla esille. Nyt esimerkiksi kaksi autoa, joista toinen oli Karmann coupe, jäivät kuvaamatta, koska ne oli kätevästi pysäköity vinoparkkiin keula nurmikolle päin ja lähelle lipputankoa… Tietenkin 48cm päähän vieressä olevasta toisesta kiinnostavasta autosta. Kummastakaan ei saanut sellaista kuvaa, jotka eivät olisi olleet huonoja tai vähintäänkin yhdentekeviä.

SM_KAN1568-Pano

Toiveeni olisikin, että kaikkien kokoontumisajojen järjestäjät, miksei osallistujatkin, muistaisivat ottaa myös yleisön huomioon. Autojen väliin, kun jättää mukavammin tilaa, on mahdollista tutkailla luomuksia ihan silmämääräisestikin paremmin, kuin tiukkaan pysäköidyssä rivistössä. Samalla into osallistua yleisön edustajana on parempi, koska autoista pääsee nauttimaan paremmin väljemmin pysäköidyssä rivissä. Ehkäpä silloin autojen omistajatkin viihtyisivät lähempänä autojaan ja voisivat kyselijöille kertoa autoistaan niin suuremmille, kuin pienemmillekin kyselijöille.

Volkkarit Malmilla oli kuitenkin tästä huolimatta mukava tapahtuma. Katselimme kundin kanssa rivistöt läpi niin edestä, kuin takaakin. Paljon jäi kerrottavaa kavereille ja minäkin onnistuin muutamasta autosta saamaan ihan kohtuulliset kuvat sisäänajon jälkeen. Ensi kerralla uudestaan. Todennäköisesti vielä yleisön edustajana, vaikka löysimmekin itsemme selailemassa Nettiautosta Volkkareita. Pari varteenotettavaa kuplaa jo löytyikin. Vielä ei olla kuitenkaan soitettu kummankaan myyjälle…