Instagram lähtee emoyhtiönsä, ja tavallaan myös yhden sivukilpailijansa Twitterin, kelkkaan ja tuo algoritmin aikajanaa järjestämään. Mitä tämä tarkoittaa? Tämä tarkoittaa sitä, että Instagram on rakentanut hienon kaavan, jolla se pyrkii järjestämään käyttäjien aikajanaa sellaiseksi, minkä se luulee olevan käyttäjälle merkityksellistä. Facebookissa tämä toimii suurimmalle osalle ihan hyvin ja loput ovat oppineet elämään sen kanssa. Mutta onko muutos pelkästään hyväksi?

Itse en Facebookissa välitä ”Top Stories” uutisvirrasta, koska minua kiinnostaa enemmän se ajankohtaisuus uutisvirrassani. Käyn aktiivisesti katsomassa tiettyjen ystävieni, kavereiden ja sivujen sekä ryhmien sisältöä muutenkin. En ole Facebookissa innostunut siitä, että saan peräkkäin ruudulle 12 minuuttia sitten ja 7 tuntia sitten lähetetyt päivitykset. Onneksi selaimella on helppo yhdellä klikkauksella vaihtaa siihen uusimmat ensin -näkymään, mutta mobiilisovelluksella se pitää erikseen hakea ihan tarkoituksella. Ja joka kerta sovelluksen avatessa sama pitää tehdä uudestaan. Olen siis mobiilikäytössä alistunut Facebookin huonoon algoritmiin.

Nyt pelkäänkin, että sama huonous hiipii myös Instagramiin. Siellä päivitys on kuitenkin aina kuva tai pieni video, jota on höystetty tekstikuvauksella ja aihetunnisteilla, eli niillä hashtageilla. Luulisi, että siellä päivityksillä ei ole juurikaan eroa. Näin ei kuitenkaan ole. Jos näin lonkalta heitän, niin Instagram päivityksiä on raakaan muottiin laitettuna kolme erilaista: hauska selfie, pikainen tilannekuva ja ajatuksella tehty vakavasti otettava kuva. Kaikista näistä tykkään eri syistä. Saatan tykätä teknisesti huonosta kuvasta, koska siinä on joku ajankohtainen tai tilannenäpsy jossa tärkeämpää on se mitä kuvassa tapahtuu, kuin millainen se kuva teknisesti on. Samoin selfiessä saattaa olla tarina josta tykkään tai tykkään vaan siitä ihmisestä. Kun päästään näihin niin sanotusti vakavampiin kuviin, tykkäämiselläni on ihan eri kriteerit. Katson kuvaa monin tavoin: mitä siinä on, miten se on aseteltu ja rajattu, miten se on teknisesti onnistunut, ja niin edelleen. Tätä pohdinnoissaan sivuaa myös Social Media Todayn artikkeli.

Näihin kaikkiin kolmeen kuvatyyppiin siis reagoin eri tavoin ja eri syistä. Nyt pelkona onkin, että jos Instagram toteuttaa algoritmillaan pakotetun uutisvirran minulle, sinne ilmestyy yhä enemmän niitä huonoja kuvia joita en välttämättä halua nähdä. Jo tällä hetkellä katson aktiivisesti kuvavirtaani ja näen varmasti yli 70% virtani kuvista, päinvastoin kuin Instagramin kommentti yleisestä keskiarvosta kertoo. Pelkään myös, että en saa helposti mobiilisovelluksella järjestettyä niin, että näkymäni uutisvirrassa on vanha ajan suhteen lineaarinen. Haluan edelleen tulevaisuudessakin nähdä uusimmasta vanhimpaan. En halua, että joku algoritmi luulee tietävänsä mistä juuri sillä hetkellä olen kiinnostunut. Varsinkin, kun kiinnostukseni saattaa vaihdella päivittäin ja viikoittain. Yhtenä päivänä haluan katsoa mustavalkoisia kuvia, koska on sellainen fiilis. Toisena päivänä haluan katsoa katukuvausta, koska etsin inspiraatiota ja uutta opeteltavaa.

Jos Instagram aikoo tehdä jonkinlaisen algoritmin, joka pystyy tuottamaan aina juuri sellaista virtaa niin uutisvirrassani, eli seurattavieni joukosta, SEKÄ siitä mitä siellä kaikkien palvelun julkisten käyttäjien virrassa näkyy, saa olla todella kovan luokan taikaa mukana laskelmissa. En itsekään tiedä mitä haluan katsoa seuraavan kerran, kun otan aikaa Instagramin selailuun.

Olen siis nostanut ongelman esiin omassa Instagramin kuvien katselussa ja kuluttamisessa, mutta olen kaksijakoinen uudistuksen suhteen. Syykin on selvä. Vaikka en halua, että kukaan kajoaa juuri minun katseluvirtaani, niin tiedän uudistuksen nostavan minun kuviani enemmän näkyville seuraajieni ja yleisen virran näkymissä eri käyttäjillä. Sillä ei olisi toisaalta mitään merkitystä muuten, mutta Instagram on osoittanut voimansa jo työkäyttöä ajatellen. Sitä kautta on tullut jo valokuvauskeikkaa ja tarjouspyyntöjä valokuvaukseen liittyen. Siltikin, että en myy puhtaasti pelkkää valokuvausta ulos. Tottakai niitäkin keikkoja teen, jos asiakkaita löytyy, mutta pääosin työhön liittyvä valokuvaus on ollut osa jotain suurempaa pakettia, jonka asiakas on meiltä tilannut. jos ottaisin kuvia vain omaksi ja kavereitteni iloksi, minua ei juurikaan kiinnostaisi, ennen siis ei kiinnostanut, se kuinka paljon kuvistani tykätään ja sitä kautta kuinka paljon näkyvyyttä ne saavat. Tilanne on kuitenkin toinen silloin, kun niillä on mahdollista sada työtarjouksia.

Toivonkin sitä, että Instagramin muutos tulee olemaan sellainen, että kuvavirtansa voi pitää entisen kaltaisena helposti, myös kännykällä ja tabletilla. Sellaiseksi, että voin vaihtaa nopeasti ja helposti näiden näkymien välillä. Uskon, että silloin tästä uudistuksesta voisin henkilökohtaisesti saada enemmän irti. Facebookin uutisvirran uudistuksen jälkeen olen ollut vähemmän aktiivinen keskusteluissa ja jättäytynyt jopa tykkäämisissä hieman. En jaksa reagoida johonkin tunteja vanhoihin juttuihin samalla tavalla, kuin aiemmin sinne saakka kelattuani. Facebookin käytöstäni on tullut valitettavasti vähemmän interaktiivista, vähemmän sosiaalista mobiilissa, koska uutisvirtani on ajallisesti sekaisin ja toisekseen en löydä sieltä enää yhtä helposti niitä kavereitani, jotka ovat hieman vähemmän aktiivisia. Tämä on surullista, koska juuri heidän harvoihin päivityksiin haluaisin useammin reagoida. Niissä on myös useammin jotain reagoimisen arvoista.

Toivotaan, että Instagramin tiimi ymmärtää ongelman ja osaa JA saa tehdä omanlaisensa, helposti vaihdettavan näkymän. Mikään algoritmi ei pysty sosiaalisessa mediassa ennakoimaan käyttäjän käytöstä ja kiinnostuksia läheskään oikein. Ne vaan tuppaavat muodostamaan ja vahvistamaan kuplia somen sisään. JA juuri niistä kuplista ulos näkeminen on mielestäni ollut erityisesti sen varhaisen Twitterin ja Twitterin kasvuvuosien parasta antia. Ok, tällä hetkellä en Twitterissä enää jaksa olla kovin aktiivinen, mutta siihen johtaneet syyt ovat oman kirjoituksen arvoinen kokonaisuus. Jos edes sitäkään. Odotan siis innolla, jännityksellä ja pienellä pelolla sitä, millainen tuo Instagramin uudistus tulee lopulta olemaan. Tosita yhtä hyvää somen kuvapalvelua ei valitettavasti ole, eli ei voi pahimmassa tapauksessa hypätä vieraaseen kelkkaankaan, vaan pitää pahimmillaan vain niellä tappionsa…