Olen ollut aina jokseenkin kriittinen videoita tehdessä erityisesti äänenlaadun suhteen. Kyse ei ole mistään superisti fanaattisuuteen asti menevästä hifistelystä, mutta mielestäni kuvallisesti hyvän videon pilaa huono ääni. Ja samaan aikaan vähän heikommankin visuaalisen elämyksen mielestäni kestää, jos ääni on kunnossa. Kun kokonaisuus on molemmilta osiltaan nappiin, on video sellainen, että kehtaa paukutella henkseleitä. Omat tuotokset ovat vielä matkalla, eli en ole edes vielä laittanut henkseleitä ostoslistalle.

Tietysti täytyy aina ottaa huomioon millaisesta videosta on kyse, mutta myös kännykällä kuvatut pikaiset ovat paljon kiinnostavampia ja tuskattomampia katsoa, jos kuva on selkeä ja se ei heilu sinne tänne. Vielä kun päälle lisätään ääniraita, josta saa selvää ja joka ei sisällä ärsyttävyyteen asti hälyääniä, kohinaa ja aaltoile voimakkuuden suhteen turhia.

Olimme kuvaamassa eräälle asiakkaalle heidän tilaisuutta Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla. Olin jo alkuunsa hieman huolissani äänestä. Vaikka äänentoisto tilassa on hyvä, sehän on rakennettu juuri siihen tilaan ja säädetty kuntoon, ei ikinä tiedä miten salissa liikkuessa ääni kaikuu tai millaisia hälyääniä raidalle jää. Käytössä oli lopulta RØDE VideoMic GO jalustalla olevan ”lavakameran” päällä, haastatteluissa nappimikki yhdistettynä Olympuksen tallentimeen ja ”salikamera” kameran omalla mikrofonilla. Tämä setti siksi, että käytössä oli myös uusi hankinta, Tascam DR-60D Mk II, johon saimme suoraan mikseristä äänen.

RØDE VideoMic GO:n tarkoitus oli tallentaa lähinnä salin äänimaailmaa, eli lopullisessa videossa se miksataan mukaan tuomaan tunnelmaa. Tässä vaiheessa täytyy sanoa, että Vanhan salissa äänentoisto tuntui olevan erittäin onnistunut, koska olisin voinut koko videon leikellä nippuun pelkästään sillä taltioidulla ääniraidalla. Se ei ole täydellinen, mutta olisi täysin riittävä siihen tarpeeseen ja tyyliin, mikä videolle sovittiin. Toisekseen jopa Nikon D750 oma mikrofoni sai taltioitua niin hyvin äänen, ettei tarvitse olla huolissaan siitä, saako sillä taltioidut pätkät synkattua äänen mukaan. Kameran omalla mikrofonilla äänen taltioineella kameralla kuvattiin lähinnä yleisöä ja yleiskuvaa eripuolilta salia, eli sen äänen suhteen ole suurta haittaa, vaikkei se menisi täysin synkkaan. Syy on se, että lavalla puhuvaa ei näy, eli ei mene ”huulisynkka” sekaisin ja toisekseen kyseisen kameran ääniraitaa ei käytetä lopullisessa leikkauksessa.

Mennään asiaan, eli siihen otsikossa ja tuolla ylempänä mainittuun Tascamin purnukkaan. Otetaan tähän väliin nopea video, jonka näpräsin laitteesta heti kuvaussession jälkeisenä iltapäivänä. Kännykällä…

Seuraavaksi voikin kiinnostuneet sitten katsoa laitteen tekniset tiedot täältä. Tässä kirjoituksessa en mene tarkemmin niihin, vaan myöhemmin kirjoitan laitteesta tarkemmin, kunhan olen ehtinyt sitä käyttää enemmän ja tulla sinuiksi purnukan kanssa.

Saimme siis suoraan miksauspöydästä äänen piuhaa pitkin Tascamin kylkeen. Miksaaja kertoi, että kyseistä narua pitkin tulee sitten miksattu saliääni, eli käytännössä minun kontolle jäi vain ja ainoastaan tallentimeni käyttö. Johto riitti sopivasti lavan sivuun sellaiseen paikkaan, missä tallennin ja siihen liitetyt monitorointikuulokkeet olivat helposti saatavilla, mutta ne eivät käyttäjineen olleet kenenkään tiellä tai yleisön näkyvillä. Kävin säännöllisen epäsäännöllisesti tarkistamassa kuulokkeista ja näytöltä tasoja seuraten, että saadaanko ääntä tarpeeksi ja toisaalta ettei sitä tule liikaa. Aloitusta vaille ei ollut tarvetta kertaakaan tehdä mitään säätöjä, eli miksaaja teki työnsä hyvin. Riippumatta puhujan oman ulosantinsa volyymistä, sain tallentimelle tasaisella voimakkuudella kaiken puheen. Siitä suuri kiitos miksaajalle.

Tähän väliin vielä YouTubesta Tascamin oma video härvelistä.

Sain siis yhden XLR-liittimellä varustetun kaapelin kautta äänen. Tämä tarkoittaa sitä, että sain äänen vain (tässä tapauksessa) vasempaan kanavaan. Kun otan äänen tietokoneella käsittelyyn, teen siitä vasemmasta kanavasta kopion oikeaan, eli saadaan stereona ääni ulos. Jos ei nyt aitona, niin ihan sopivana kuitenkin. Tällä ei ole siinä mielessä mitään väliä, koska ei ole väliä kuuluuko jotain juuri vasemmassa ja jotain juuri oikeassa kanavassa. Käsittääkseni Tascamissa itsessään saisi jo tallennustilanteessa valittua monona tallennettaessa sen yhden (esim. vasemman) kanavan tuplaamisen stereoksi (myös oikeaan). Tämän luin manuaalista, mutten sitten paikan päällä uskaltanut lähteä säätämään uudella laitteella. Tämä vain ja ainoastaan siksi että saman saan manuaalisesti tehtyä myös tietokoneella.

Tascam DR-60D Mk II saa virtansa AA kokoisista paristoista tai akuista. Itse laitoin sisään patterit, ihan kokeilumielessä. Halusin katsoa kuinka pitkään patterit kestävät. Pääasiassa tulen laitetta käyttämään Vartan ja Eneloopin AA-akuilla. Sanomattakin selvää, että aina tallentaessa kannattaa pitää vähintää yhtä patteri tai akku satsia varalla. Itselläni oli laukun pohjalla useampikin satsi, lähinnä koska mukana oli haastatteluita varten myös AA kokoisilla toimiva LED-valopaneli.

Patterit kestivät hyvin. Pakaste vedetyt Maxellin AA-paristot kuluivat kyllä 4 tuntisen tapahtuman aikana, jolloin ääntä tallensin yhteensä noin 2 tuntia. Väliajat tallentimesta oli virta pois päältä. Tämä onnistui siksi, että Tascamin sammuttaessa laite ei unohda edellisiä asetuksia ja valintoja, vaan käynnistettäessä on samassa toimintakunnossa kuin sammutettaessa. Monet laitteet näin tekevätkin, mutta valitettavasti eivät kaikki. Tuon kahden tunnin tallentamiseen kului 2/3 pattereiden varauksesta. Tämä siis arvio, joka perustuu laitteen patterien varauksen näyttöön.

Positiivinen lisä laitteesa on se, että siihen saa virtaa myös USB-liitännän kautta. Purnukan kyljessä on mini-USB:lle kolo ja siihen johdon liittämällä se kysyy, että käytetäänkö liitäntää virran imemiseen vai tiedostojen siirtoon. Tallentimen voi siis tarvittaessa laittaa verkkovirtaan kiinni USB-johdolla tai vaikkapa ladata johdon kautta käyttäen lisävirtalähdettä tms. kikkulaa. En ole vielä tarkemmin tutkinut manuaalia, mutta tarkistaisin manuaalista pitääkö akku/patterikotelo olla tyhjä ennen virransyöttöä kaapelilla.

Tascam DR-60D Mk II etuna on sen pieni koko ja kiinnitysmahdollisuus kamerajalustaan. Vielä kun päälle saa kameran kiinni, koko setti on vain hieman korkeampi kuin kamera akkukahvan kanssa. Kamerasta saa äänen Tascamille ja tallentimelta takaisin kameralle, eli asetuksista voi valita tallennetaanko Tascamin taltioima ääni suoraan kameran ääniraidaksi, vai käytetäänkö sitä yhteyttä vain ja ainoastaan ääniraitojen synkronointiin. Tascam siis piippaa myös kameran ääniraidalle, kun kameran lähtö ja tulo on liitetty Tascamiin.

Tämän lisäksi Tascamissa on kaksi yhdistelmäliitintä (XLR + 6,3mm plugi) ja yksi 3,5mm stereo. raidat 1-4 siis. molemmat yhdistelmäliittimet antavat phantom-virtaa läpi, mutta valitettavasti 3,5mm liitäntä ei sitä tee. Ainakaan en ole vielä sitä löytänyt. Tämä 3,5mm virrattomuus tuottaa haasteita muutamien nappimikkien kanssa, mutta oma tarpeeni ei ole sellainen, että tämä olisi suuri ongelma. Langattomissa nappimikeissä virtaa ei tarvitse ja lähinnä sen virran tarve tulee suuremmilla mikrofoneilla, joilla huidotaan joko hepin kanssa tai sitten laitetaan töröttämään kohteen eteen/viereen/mihin nyt milloinkin.

Kirjoittelen tästä aiheesta enemmän myöhemmin. Nyt en saa vielä kerrottua laitteesta juuri enempää, koska käytön opettelu ja laitteeseen tutustuminen on vielä alussa. Kyseessä kuitenkin on kokoonsa ja hintaansa nähden erittäin monipuolinen laite, joka on silti yksinkertainen käyttää. Hintaa sille kertyy alle 200€, kuinka paljon alle riippuu täysin paikasta mistä härvelin ostaa.

Niin, jos kiinnostusta löytyy, niin voin avata hieman työnkulkuani ja sitä, miten näitä härveleitä käytän. Teen sen mielelläni, koska työtapani ovat koko ajan hieman muutoksessa ja jos niiden avaamisesta on jollekin hyötyä tai jos joku voi antaa vinkkejä tehdä asiat helpommin ja paremmin, on tuo kirjoitus jokaisen merkkinsä arvoinen. Tarkoitukseni on siis kasata mahdollisimman monipuolinen, mutta kevyt kalusto, jolla voi tuottaa someen ja nettiin riittävän hyvälaatuista materiaalia mahdollisimman helposti ja noeasti. Optimaalinen tilanne olisi sellainen, että jalustoja vaille kaikki kulkisi yhdessä järkevän kokoisessa repussa. Tietysti työasemaa myöten, koska olisihan se kiva saada tarvittaessa valmista materiaalia ulos nopeasti, paikan päälläkin.

Artikkelikuva: Tascam pressikuvat.