Tykkään kaikesta teknisestä härveliyden materialisoitumisesta käsiini, eli (lähes) kaikkea teknistä tekee mieli päästä käpistelemään ja kokeilemaan. Monia värkkejä on myös kiva käyttää päivittäin, eli käytännössä omistaa. Tarkennan kuitenkin, että omistaminen ei ole se juttu, vaan sen härvelin käyttö. Iän myötä olen enemmän ja enemmän ajautunut siihen mielentilaan, että kaikkea ei ole pakko käyttää, kaiken ei tarvitse olla juuri minulle hyödyllistä, eikä kaikki minulle hyödytön ole kokonaan hyödytöntä.

Tällä pohjustuksella on hyvä hypätä puhumaan älykelloista. Älykello laitteena on mielestäni kiinnostava ja näen sille paljon käyttöä monien ihmisten ranteissa. Tähän asti en kuitenkaan ole itse nähnyt mitään tarvetta hommata moista laitetta. En ole oikein löytänyt sitä juttua ja hyötyä itselleni, minkä älykello voisi antaa ja siten toimia tehokkaasti osana arkeani. Kuitenkin nyt vuoden vaihteessa älykelloja tutkiessa rupesi tuntumaan siltä, että sellaisesta voisi olla hyötyä itselleni. Niin Applen kuin Googlenkin kellojen ominaisuudet tuntuvat sellaisilta, että niistä voisi olla minullekin arjen helpotusta. Luonnollisesti oma valintani osuu/osuisi Android Wear-kelloon. Tämä siksi, että ensinnäkin käytän Android-puhelimia ja toisekseen en pidä ollenkaan Applen kellon muotoilusta. Itse arvostan sellaista älykelloa ranteessa, joka ei näytä kosketusnäytöllä modernisoidulta Casion rannelaskimelta 80-luvulta, vaan enemmän perinteiseltä kellolta. Kyse on puhtaasti makuasiasta ja myös Android Wear-laitteita löytyy tuolla muotoilulla, esimerkiksi Sonyn älykellot.

Vuoden 2015 aikana älykelloja on enemmän ja enemmän tullut tarjolle perinteisen kellon oloisina tuotteina, mikä lämmittää mieltäni ja silmääni huomattavasti enemmän, kuin ne neliön malliset tai sitten yyber-teknisen näköiset rannelaitteet. Ulkoisien ominaisuuksien puolesta erityisesti mieleeni ovat Motorolan MOTO 360 (2), Fossil Q Founder ja erityisesti TAG Heuer Connected. Kaikki ovat hyvin perinteisen rannekellon näköisiä ja oloisia. Näistä viimeinen, eli TAG Heuer on mielestäni tyylikkäin ja haluttavin juuri siksi, että se on perinteisemmän kellon näköinen kuin nuo muut mainitsemani. Sillä tietysti on hintaa, mutta hinnalla saa sitten laadukkaan oloisen laitteen. Vaikka TAG Heuer Connectedia on kritisoitu näytön resoluution ja muutaman muun ominaisuuden takia, minua siinä kiehtoo kellomaisen ajattelun puolelta hyvin pitkälle viedyt ratkaisut ja kellon arvokas tuntuma.


Monille älykellossa tärkeä ominaisuus on sen toimiminen myös aktiivisuusrannekkeena. TAG Heuerin kohdalla monet murjottavat, koska siinä ei ole pulssin tunnistavaa anturia kellon takalevyssä. Omalla kohdallani tämä ei tosin ole ongelma, koska muutkaan vastaavalla tekniikalla pulssia seuraavat kellot ja rannekkeet eivät ole toimineet luotettavasti. Voin vahvistaa omalta osaltani, että ainakaan minun tatuoiduista ranteista optinen pulssin seuranta ei onnistu riittävän hyvin. Applen kello oli täysin pihalla ja parhaiten onnistunut Fitbit Charge HR sekin hukkasi pulssin joko kokonaan tai antoi hyvin erikoisia lukemia.

Mutta millaista käyttöä älykellolle olen keksinyt ja löytänyt? En omista enkä käytä muutenkaan aktiivisesti mitään älykelloa. Olen pelkästään älykellon käyttäjien kanssa keskustelun ja älykelloja tutkailun perusteella tehnyt huomioita, joiden perusteella oletan älykellon ostamisen ajan olevan käsillä.

Notifikaatiot. Olen pitänyt aiemmin älykellojen notifikaatioita liian tunkeileviksi ja häiritseviksi, mutta näemmä siinäkin on tapahtunut muutoksia niin valmistajien omien vaihtoehtoisten kellotaulujen kuin kolmansien osapuolien tarjoamien kellotaulujen puolesta. Haluan, että älykelloni toimii enemmän laajennettuna kellona, muin älylaitteena kuten kännykkä tai tabletti. Tarpeeni siis on enemmänkin pienelle apurille. On mukava saada ranteeseen tieto viesteistä, mahdollisesti saapuvista puheluista tai kalenterin merkinnöistä. Kyse on pienestä, mutta merkityksellisestä lisästä. Voin samat asiat tarkistaa kännykästä, mutta ne voi hyvin nopeasti ja luontevasti tarkistaa ranteesta. Vähän kuin automaattiovet kauppakeskuksissa: osaan kyllä avata oven, mutta se pieni helppouden lisä, kun ovi aukeaa edessäni itsestään.

Räätälöinti. Saan juuri itselleni tärkeät asiat näkyviin, miten haluan ja silloin kuin haluan. Voin tarvittaessa säätää mitä mihinkin aikaan kellotaulussa näkyy, ellen halua nataa kellon ja sovellusten itse automaattisesti sitä päätellä. Lisäksi kellon sovelluksien valulla saan kellosta irti kaiken sen mitä itse haluan, enemmän tai vähemmän.

Helposti saatavilla oleva näyttö. Kännykkä on helposti saatavilla, mutta joskus on kätevää ja helppoa ranteesta tarkistaa joko sitä kalenteria, viestejä tai esimerkiksi karttaa. Karttaa ei aina tarvitse, mutta silloin kun siitä haluaa nopeasti jotain tarkistaa, on mukavampi kurkata asia ranteesta.

Vielä on kuitenkin paljon sellaisia asioita, joita haluaisin tehdä älykellolla, mitkä eivät vielä käsittääkseni onnistu. Uskon kuitenkin, että joitain asioita olen vain missannut ja toiset ovat tulossa.

Tärkeimpänä minulle on EasyParkin sovelluksen käyttö älykellolla. Pysäköin työn puolesta aika usein sellaisilla alueilla, missä täytyy maksaa pysäköintimaksu ja sen voin hoitaa EasyParkin palvelun kautta. Vaikka pysäköinnin suorittaminen on helppoa kännykälläkin, niin älykellosta pysäköintiajan asettaminen ja pysäköinnin lopettaminen olisi niin paljon kätevämpää. Lisäksi pysäköintiajan lisääminen kellon hälytettyä ajan lopun lähenemisellä olisi niin kiva tehdä älykellolla. Jos katsoo EasyParkin Android-sovellusta, ymmärtää hyvin miksi siitä saisi helposti tehtyä toimivan ja helppokäyttöisen älykellosovelluksen.

Kameran etäohjaus tulee seuraavana mieleen. Älykellon käyttöliittymä mahdollistaa riittävän monipuoliset ominaisuudet kameran yksinkertaiseen ohjaamiseen. Perusasetusten säätäminen ja laukaisin nyt tulevat ensimmäisenä mieleen. Niin valokuvauksen, kuin videokuvauksenkin ohjaamiseen siis. Tietysti tämän voi tehdä matkapuhelimen sovelluksellakin tai kameran omalla kaukolaukaisimella, mutta älykellolla ohjaaminen vähentäisi tarvetta kantaa mukana erillistä kaukolaukaisinta (lue: ”missä helvetissä se nyt taas on?!”) ja toisaalta matkapuhelimen tai tabletin käyttöä silloin, kun se ei ole yhtä kätevää kuin pienen laukaisimen käyttö.

Älykellolla auton lisälämmittimen, eli ns. webaston, ohjaaminen älykellolla olisi mainiota. Totta, onnistuu se kännykälläkin, mutta taas kerran ranteessa asuvalla laitteella tuollaisen asian voisi tehdä helposti, mukavasti ja kätevästi. Näen myös jo Teslan älypuhelinsovelluksesta variaation älykellolle ja miten kätevä sekin olisi!

Television tai stereoiden kaukosäätimenä älykello toimisi myös hyvin. Älypuhelimella sovellukseen tietysti voi ympätä paljon enemmän ominaisuuksia, mutta perusasioiden tekeminen älypuhelimella toimisi erittäin hyvin. Niin äänenvoimakkuudensäätö, kanavan vaihto kuin ohjelmaoppaan selaaminenkin olisivat niin paljon mukavampaa ja helpompaa kuin kännykällä.

Kaikkein eniten kuitenkin odotan sitä aikaa, kun palvelut ja sovellukset toimivat saumattomasti yhteen eri laitteilla. Oli kyse sitten älykellosta, älypuhelimesta, tietokoneesta, televisiosta tai vaikkapa siitä auton viihdekeskuksesta, olisi helppo jatkaa siitä mihin toisaalla jäi. Tästä yksinkertainen esimerkki voisi olla musiikin kuuntelu. Haluaisin, että kuuntelukokemukseni jatkuisi saumattomasti siirtyessäni paikasta toiseen. Kotoa lähtiessä laittaisin Spotifystä soittolistan soimaan auton viihdejärjestelmässä. Autosta liityntäpysäköintialueella noustessa laittaisin päähäni kuulokkeet ja musiikki jatkuisi kännykästä kuulokkeisiin. Älykellon kautta voisin skipata sen yhden sittenkin tylsän biisin junaa odotellessa. Junamatkalla voisin sitten älykellolla katsella pintapuolisesti mitä somessa tapahtuu, vaikkapa selailla Instagramissa kuvia. Toimistolle päästessä voisin laittaa stereot päälle ja musiikki siirtyisi saumattomasti sinne, tai vaihtoehtoisesti tietokoneen käynnistäessäni ja sen kuulokkeet päähän laittaessani musiikki siirtyisi sinne. Kaikki tämä katkoitta, säätämättä ja käynnistämättä sovellusta uudestaan ja uudestaan eri laitteilla.

Vastaavanlainen saumattomuus sopisi niin moneen muuhunkin asiaan, joita teemme eri laitteilla ja/tai eri paikoissa. Valitettavasti tämä ei ole ihan tulevan vuoden juttuja, koska laitevalmistajat ja palveluntarjoajat pyrkivät mustasukkaisesti pitämään kiinni omasta tontistaan. Tämä on suurempi kynnys ja esti edellä mainitsemalleni saumattomuudelle kuin tekniset haasteet. Jo nyt moni asia toimii yllättävänkin saumattomasti yhden laite/ohjelmistovalmistajan ympäristöissä. Valitettavasti kukaan ei yksin ole kaikessa mestari tai ymmärrä mitä kuluttajat tarvitsevat. Tämä siksi, että kuluttajat itsekään eivät tiedä tarvitsevansa jotain sellaista, jota ei ole ”vielä keksitty”. Ja kyllä, hyvin me pärjätään näillä nykyisilläkin teknisillä ratkaisuilla. Hyvin ihmiskunta pärjäsi silloinkin, kun ei ollut puhelimia tai käytiin paskalla pihan perällä olevassa kopissa.

Artikkelin kuva: Google, Android Wear lehdistömateriaali.