Kirjoitan taas, monen harmiksi ja harvan iloksi, valokuvaamiseen liittyen. Tällä kertaa enemmänkin pohdiskellen ja analysoiden. Mutta menköön tälläkin kertaa, koska tekosyynä sopivin on kesäinen sää ulkona ja tietenkin valokuvaus on mielessä. Saunan lisäksi. Tällä kertaa mielessä pyörii se, millaista kalustoa sitä raahaakaan mukanaan. Harrastajalle kun kertyy helposti kaikkea mahdollista kameroista ja objektiiveista aina jalustoihin, kiinnikkeisiin ja suotimiin asti. Tavaraa on helposti kahteen tai kolmeenkin laukkuun asti. Kaikkea ei kuitenkaan kanneta mukana koko ajan. Tai ainakaan toivottavasti ei.

DSC08555Itse olen tykästynyt sellaiseen kokonaisuuteen, joka mahtuu mukavasti olkalaukkuun. Usein ihan valokuvaamaan lähtiessä otan kameran rungon kaveriksi Sigman 28mm/1.8 laajakulmaisemman, saman valmistajan 50mm/1.4 yleislasin ja Nikkorin 80-200mm pumppuzoomin. Tällä yhdistelmällä olen aika hyvin varautunut erilaisiin tilanteisiin. Pidän paljon kaupunkikuvaamisesta ja olen löytänyt paljon käyttöä kaupungissa varsinkin tuolle pitkälle pumppuzoomille. Sillä saa usein ihmisistä ja tilanteista kuvan sen verran etäämmältä, ettei kuvaajana itse vaikuta itse tilanteeseen. Lisäksi pidemmällä polttovälillä löytää helpommin sellaisia kuvakulmia jotka eivät lyhyemmällä onnistuisi.

Edellä mainittujen lisäksi mukana kulkee usein tilanteen mukaan jos jonkinlainen kokoelma suotimia ja jalustoja. Kuitenkin sen mukaan mitä olen lähdössä valokuvaamaan. Kameralaukullisen kanssa olen siis aina ensisijaisesti valokuvaamassa tai tekemässä jotain, mistä haluan myös valokuvia muutenkin kuin kännykällä räpsytellen.

IMG_20150518_200019Normaalissa arjessa olen taas pitänyt usein olkalaukussa läppärin ja muun tavaran seurana Sony NEX-5T peilitöntä kameraa. Sen oma paketissa mukana tullut objektiivi on kuvanlaadullisesti yllättävän hyvä ja kooltaa erittäin hyvä. Kamera mahtuu sellaisenaan vaikkapa shortsien reisitaskuun ilman että se tuntuu kovin epämukavalta. Kamera kulkee myös mukavasti vaikkapa hupparin taskussa. Tämän lisäksi kameran oma objektiivi riittää zoominsa kanssa aika moneen tarpeeseen, objektiivin keulilla kun lukee suoritusarvoina 16-50mm/3.5-5.6.

Tietenkin Sonyn peilittömälle tuli ostettua sovittimia, että saa käytettyä niitä objektiiveja joita jo entuudestaan löytyi. Tämä tarkoitti Nikonin, Konica AR:n ja M42 kierteisen kiinnikkeiden sovittimien hankkimista Sonyn E-bajonettiin, eli siihen kiinnitykseen joka NEX5-T:n keulilla asustaa. Alkuunsa käytinkin Sonyä lähes pelkästään Nikkorin 50mm/1.8D objektiivin kanssa. Sovittimella kiinnitettynä objektiivi toimii tarkennuksen ja aukon suhteen täysin manuaalisena. Tämä objektiivi oli myös ainoa, jollainen löytyi sipivilla säädöillä. Sanottakoon vielä, että aivan simppeleiden sovittimien kanssa eivät modernit objektiivit toimi kovin hyvin, koska niissä ei useimmiten ole aukon käsisäätöä.

Myöhemmin muuton yhteydessä tein löydön. Olin jo hyvän aikaa sitten jollain ilveellä saanut haltuuni isäni vanhan kameralaukun, jonka sisältä löytyi Rollein salama, sovittimia, salamarautoja ja Vivitarin 24mm objektiivi. Näistä kaikki muu löysi tiensä takaisin laukkuun, mutta Vivitarin otin esiin. Pienen tutkimisen jälkeen oli selvää, että kyseisellä objektiivilla ei kovin suurta rahallista arvoa ole. Oli siis selvää, että objektiivilla on huomattavasti enemmän sitä legendaarista käyttöarvoa. Vivitarin Konica AR kiinnityksen takia oli tilattava taas uusi sovitin Sonyn nokalle. Samoihin aikoihin käsiin eksyi kaksi vanhaa filmikameraa, joissa oli 58mm ja 50mm objektiivit M42 kiinnityksellä. Jep, vielä yksi sovitin tilaukseen.

IMG_20150410_150644Nyt siis saan Sonyn peilittömään runkoon kiinni minkä tahansa Nikonin objektiivin alkaen vuodesta 1959, jolloin Nikon otti käyttöön vielä nykyisinkin käytössä olevan F-bajonetin. Tämän lisäksi tietysti Konica AR ja M42 kinnitteiset objektiivit sujahtavat näppärästi kiinni samaan kameraan. Ja kaiken kruunaa vielä se, että sovittimien kanssa tarkennus toimii aivan kuin pitääkin. Esimerkiksi Nikonin kameraan kiinnitettävällä M42 objektiivien sovittimella tarkennusalue ei ole yhtä laaja, eli objektiivilla ei saada tarkennettua ääripäihin. Noin yksinkertaistetusti sanuttuna.

Facebookissa on Nikon-kuvaajat ryhmässä ollut mielenkiintoinen keskustelu matkalle mukaan otettavan kaluston suhteen. Keskustelun aloittaja kysyi neuvoa kameraansa sopivasta super-zoomista. Hän siis haluasi ottaa matkalle mukaan mahdollisimman kevyen setin ja mahdollisimman vähän irtotavaraa. Vaikka itse kannankin usein aika raskasta settiä mukanani, ymmärrän erittäin hyvin keskustelun aloittajan mieliteon. Matkalla ollessa ei ikinä tiedä mitä tulee eteen, noin valokuvaamisen kannalta. Silloin on hyvä olla niin laajakulmaa kuin pidempääkin polttoväliä tarjolla. Lisäksi kun koko päivän on liikkeellä tutustumassa nähtävyyksiin ja/tai huvittelemassa muuten, olisi kiva, ettei mukana tarvitse raahata suurta ja painavaa laukkua vain valokuvien takia. Lisäksi raskaampi kalusto herättää helposti epätoivottua huomiota, joka voi johtaa kaluston menettämiseen.

IMG_20141025_011850Omalla kohdallani tiedän, että ison rungon ja kaikkien siihen rakkaudella valittujen suurten ja nopeiden objektiivien jättäminen matkasta on suuri suru ja vääryys. Silti on joskus muutenkin ihan hyvä jättää se iso setti vähintäänkin hotellille, miksei vaikkapa ihan kotiin. Omalla kohdallani tähän ratkaisu on tuo Sony NEX-5T peilitön runko, sovittimet ja vanhat objektiivit. Kokonaisuus on sellainen, että ilman suurempaa ponnistelua mukana kulkee kamera, 24mm, 58mm tai 50mm ja 200mm objektiivit. Lisäksi villiintyessä mukana voi pitää 2x telejatketta. Tämä kokonaisuus vie yhteensä suurin piirtein saman verran tilaa kuin pelkkä Nikon D750/D7000 runko ja yksi yllä aiemmin mainitsemistani objektiiveista. Lisäksi kuvanlaatu on aivan riittävä, nuo vanhat objektiivini ovat homeesta ja pölystä niin vapaita kuin toivoa vaan saattaa itseäni vanhemmalta lasitavaralta. Lisäksi tuo kokonaisuus on kevyt kantaa pienemmässäkin olkalaukussa.

Vaikka peilitön Sonyni ei yllä samalle tasolle täysikokoisen järkkärin kanssa käytettävyydeltään ja säädöiltään, puhumattakaan muutamasta muusta ominaisuudesta, on se silti aivan riittävä lomakäyttöön. Tietenkin voisi harkita a6000 tai vastaavaa toisen valmistajan runkoa sovittimineen, mutta rahallisesti hankinta ei olsi mielestäni kannattava. Nykyinen NEX-5T on aivan riittävä. Toisaalta voisi mukaan ottaa Sonyn A7R tai toisen sukupolven version, ehkä jopa Olympuksen tai Panasonicin vastineen, mutta silloin mentäisiin jo sen verran kalliimman rungon puolelle, että on jokseenkin arveluttavaa kannattaako moista hommata jo olemassa olevan kaluston rinnalle. Tietysti, jos ei tarvitsisi euroja laskeskella, miksei, mutta siltikin mielestäni kyseessä olisi aika overkill.

Suosittelen lämpimästi jotain peilitöntä kameraa, vaikka käytettynäkin, ja siihen sovittimilla kiinnitettäviä vanhempia objektiiveja. Näin saa helposti kuvanlaadullisesti loistavan paketin hintaansa nähden. Esimerkiksi omalla kohdallani saan kolmella eri kiinnityksellä varustettuja objektiiveja kiinni tuohon pieneen kameraani. Näille kolmelle löytyy niin valtava määrä sopivia objektiiveja, ettei pitäisi ainakaan tarjonnan vähyyden ahdistaa. Lisäksi vahvat objektiivit ovat edullisia. Niissä ei ole kuvanvakaajia ja ovat manuaalisia tarkennuksen ja aukon säädön suhteen, mutta se on silti pieni ongelma. Valokuvaamiseen hieman perehtymällä ja harjoittelemalla tämäkin homma on lähinnä oppi, joka varmasti innostaa valokuvaamiseen entistä enemmän.

IMG_20150415_210349Kotimaiset kameraliikkeet myyvät paljon sopivia käytettyjä objektiiveja, myös Huuto.net ja Tori.fi ovat ajoittain ihan pullollaan sopivaa lasitavaraa kameran keulalle laitettavaksi. Eikä kannata pelätä ulkomailta tilaamistakaan. Esimerkiksi eBay:n kautta löytää paljon hyvää, edullista ja mielenkiintoista kameratavaraa. Itse olen sitä kautta tilannut esimerkiksi saksalaisilta ja englantilaisilta kauppiailta vanhoja objektiiveja muutamalla kympillä postikuluineen. Käyttämäni kauppiaat ovat siis myyjinä yrityksiä tai tekevät kameratarvikekauppaa ammatikseen. Vaikka yksityisiinkin voi useimmiten luottaa, koen tämän kaltaiset myyjät kaikin tavoin luotettavimpina. Heillä on usein riittävästi asiantuntemusta arvioida esimerkiksi objektiivin kuntoa ja sitä kautta hinnoitella tuote oikein ja kuvailla tuote ja sen kunto riittävän hyvin. Itse olen tähän asti saanut yllättyä vain ja ainoastaan positiivisesti. Esimerkiksi 200mm Pentaconin objektiivi M42 kiinnityksellä ja sen mukana tullut Vivitarin 2x telejatke olivat molemmat todella hyvin pakattuja, siistimpiä kuin osasin odottaa ja toimivat täysin moitteettomasti. Myyjän kuvailema jäykkyys tarkennusrenkaassa ei ollut mielestäni yhtään niin paha kuin myyjä antoi ymmärtää. Kaiken lisäksi kokonaisuus maksoi alle satasen postikuluineen.

Kannattaa siis miettiä hieman pidemmälle millaista kalustoa kotoa jo entuudestaan löytyy, millaista voisi olla tarjolla vähän eri vinkkelistä ajateltuna ja mille voisi olla käyttöä tulevaisuudessa. Ei tietenkään kannata investoida kummoisia summia laitteisiin jos ei kiinnostu valokuvaamisesta enempää. Monille riittää kuva, oli se millainen tahansa. Onneksi usein se into valokuvaamiseen löytyy kun kokee valokuvallisesti onnistumisen hetkiä. Hyvä kuva innostaa ottamaan entistä parempia kuvia. Jos ei, niin ei ole pakko. Kyllä pokkari tai halpa super-zoomi sopii ihan hyvin.