Facebookissa ja muuallakin keskustelun suurilla ja laadukkailla areenoilla on taas kerran niin valokuvaukseen kuin muihinkin harrastuksiin liittyen käyty kuumaa debaattia siitä, kannattaako kiinalaisista verkkokaupoista ikinä ostaa mitään. Esimerkiksi Deal Extreme ja AliExpress myyvät paljon kaikkea kivaa edulliseen hintaan, sisältäen postikulut. Monet kuitenkin ovat kovasti sitä mieltä, ettei kannata tilata yhtään mitään sieltä Kaukoidästä ja perustelutkin ovat aina samat: sieltä kestää hirveän kauan saada tuotteet kotiin ja että sieltä ei voi saada ikinä mitään aitoa/laadukasta. Myönnän, että nuo pelot eivät ole täysin tuulesta temmattuja.

Olen itse tilannut aika paljon kaikkea pientä juurikin noilta kahdesta yllä mainitusta kiinalaisesta verkkokaupasta. Kyseessä on siis kaksi suurinta ja tunnetuinta kauppapaikkaan, joissa samojakin tuotteita myyvät eri valmistajat ja/tai tukkurit. Usein samaa tai täysin identtistä tuotetta myy useampikin myyjä, hieman eri hinnoilla. Hintaerot tosin ovat usein pieniä, paitsi silloin kun myyjä pyrkii juurikin hinnalla profiloimaan itsensä ja tuotteensa vähän paremmiksi.

Omat kokemukseni ovat tietenkin hyvin subjektiiviset ja eivät ole yleispäteviä, mutta uskallan tilaushistoriani perusteella kirjoittaa aiheesta oman näkemykseni ihan näin blogiin asti. Tietysti teksti on ryyditetty mielipiteilläni ja näkemyksilläni, noin ihan muutenkin.

Ensinnäkin se aitouteen liittyvä murehtiminen, koska tietenkin haluamme aina tukea sitä aitoa ja alkuperäistä valmistajineen. Useimmiten koen saaneeni juuri niin aitoa tavaraa kuin on luvattukin. Esimerkkinä voisin nostaa Nikonin kameroiden akut. Tilasin samaan aikaan saksalaisesta verkkokaupasta yhden EN-EL5 akun, kun laitoin AliExpressille tilaukseen kaksi akkua. Tein tämän, koska kotimaisissa verkkokaupoissa akut olivat edullisimmillaan silloin noin 60 euroa ja saksalainen myi 38 eurolla. AliExpress lähetti vajaalla 18 eurolla kappale kaksi akkua. Saksalainen verkkokauppa sai akun toimitettua kotiini viidessä arkipäivässä, kun kiinalaisella ilmaisella toimituksella toimitusaika oli kaksi viikkoa. Olisin tietysti saanut nopeammin, seitsemässä päivässä, jos olisin maksanut hieman enemmän toimituksesta. Muistaakseni 5 euroa. Akut saapuivat, pakkaukset olivat identtiset, kuten myös pakkauksen sisältä löytyvät paperivihkoset ja akut tarroineen. Tämän lisäksi akut ovat toimineet täysin identtisesti kameroissa. Sain juuri sitä mitä hain, ovat minulle täysin riittävän aitoja. Akut ovat käytössä D7000 ja D750 rungoilla aktiivisesti. Kiusallani kuitenkin merkkasin kaikki akut, eli palaan mahdollisesti myöhemmin asiaan tältä osin.

Eli akut tuntuivat olevan aitoja. Olen myös tilannut muistikortteja, joista selvästi kopioita olivat 7e kappalehinnalla varustetut Micro-SD:t kokoa 16Gb. En olisi ehkä tilannut niitä alun perin ollenkaan, mutta eräs toinen tilaus peruuntui ja minulle jäi siten hyvitettyä rahaa reilut parikymppiä käytettäväksi. Muistikorttejahan ei ole ikinä liikaa? Myyjän tuotekuvauksen valokuvissa oli selvästi aidot Kingstonin muistikortit. Hinta kuitenkin oli sen verran matala, etten odottanut saavani ihan autenttisia kortteja. Postin toimitettua muistikortit kotiini parissa viikossa ja paketin avaamisen jälkeen oli selvää, etten ollut saanut virallisia muistikortteja, vaan kopiot. Kortit ovat toimineet moitteettomasti, niiden kapasiteetti on riittävän lähellä luvattua ja aitoja Kingstonin kortteja. Kyseisiä muistikortteja en esimerkiski GoPro:hon tai muuhun kameraan edes suunnitellut laittavani, vaan ne ovat löytäneet paikkansa vanhojen mobiililaitteiden sisältä, joita ajoittain käytän apuna esimerkiksi valokuvaamisessa kameran ohjaimina. Hinta/laatu siis kohdillaan ja täyttävät tarpeen. Silti en suosittelisi kenellekään kyseisiä kortteja.

Olen myös tilannut paljon erilaisia telineitä, kiinnikkeitä ja pieniä apuvälineitä valokuvaamiseen. Niiden lisäksi olen tilannut myös erilaisia suotimia objektiivien nokalle. Kaikki sellaista tavaraa, jotka olen tilannut kiinalaisilta juurikin hinnan takia. Tämän lisäksi tarpeeni ei ole ollut sellainen, että olisin lähtenyt sitä laatua edes ostamaan. Miksi? Yksinkertaisesti koska kyseinen sälä liittyy sellaiseen valokuvaamiseen, joka vaikuttaa kiinnostavalta, mutten ole täysin varma innostunko asiasta oikeasti ja riittävällä vakavuudella. Esimeriksi infrapuna-valokuvaus ja time-lapse valokuvaus. Molemmat vaikuttavat hyvin mielenkiintoisilta jutuilta, mutten viitsi laittaa niiden vaatimiin varusteisiin valtavia summia. Tietysti voisin ostaa vaikkapa infrapuna-suotimet ja sitten myydä pois ne jos innostus ei kanna, mutta mielestäni silloin häviän enemmän rahaa kuin, jos ostan parin kympin suotimen kokeiltavaksi. jos innostus kantaa ja opin hommaa kunnolla, voin ostaa sitten laadukkaan suotimen sillä reilulla satasella. Sama pätee Time-lapse valokuvaamiseen ja ”munakelloihin”. Tilasin kuudella eurolla pyörittimen ja nyt kun olen kokeillut ja innostunut asiasta enemmän, koen olevani valmis investoimaan enemmän kunnolliseen välineeseen. Ja mistä sellaisen ostan? Mieluiten kotimaiselta myyjältä, joka kanssa voin sitten asiasta puhua enemmän. Mainitsemisen arvoista on myös se, että nuo suotimet ja munakello ovat olleet laadultaan riittävät. Eivät täydellisiä, mutta juuri niin hyviä kuin toivoin. Suotimet ovat olleet ehkä jopa hieman parempia. Kuvat eivät ole aivan täydellisiä, pientä vääristymää ilmenee reunoilla. Vääristymä on kuitenkin niin pientä, että innostus oppia on pysynyt vahvana.

Yleisesti ottaen tykkään ostaa ihan periaatteenkin puolesta kotimaiselta kauppiaalta, mielellään sellaiselta jonka liikkeessä voin käydä helposti. Jos saan hyvää henkilökohtaista palvelua, olen valmis maksamaan tuotteista hieman enemmän kuin mitä ne maksaisivat ulkomailta tilatessa. Esimerkiksi Rajalan Postitalon liikkeestä saamani vinkit ovat olleet rahan arvoisia, monella tapaa. Siellä myyjä on esimerkiksi suositellut, että jätän ostamatta jotain sellaista mitä suunnittelin ostavani. Myyjältä ja liikkeeltä jäi sillä kertaa muutama satanen saamatta, mutta myyjältä saamieni neuvojen ansiosta seuraavan hankinnan kohdalla palasin heille ostoksille. Samalla tavalla olen kokenut saaneeni hyvää palvelua Top-Shotista, Järvenpään Camera Shopista ja monesta muustakin kotimaisesta liikkeestä. Hyvä palvelu on saattanut olla yksinkertaisimmillaan sitä, että muistikorttien ostaminen on onnistunut kännykällä verkkokaupasta samaan aikaan kun myyjä on luvannut laittaa tiskin alle pari korttia talteen, jos en onnistu tilaamisessa. Ja tilauksen onnistuttua saan muistikortit postitse kotiin jo seuraavana arkipäivän, eli päivän ennen kuin niitä kipeästi tarvitsin.

Vaikka pääasiassa kokemukseni kiinalaisista verkkokaupoista ovat positiivisia, mahtuu matkalle muutama hutikin. Pari kertaa on käynyt niin, ettei tuote ole koskaan saapunut perille. Molemmissa tapauksissa hyvitys on maksettu, mutta aikaa on ehtinyt kulua siinä välissä ja turhautuminen hiipinyt mieleen.

Olen aiemmin jo kirjoittanut niin moneen paikkaan niin monta kertaa verkkokaupoista, kivijaloista ja asiakaspalvelusta, etten lähde sitä puolta avaamaan enempää. Sanon vaan, että halvan sälän tilaan mielelläni halvemmalla kiinasta, ellei satu kohdille kivijalassa käyskennellessäni. Kaiken muun pyrin ostamaan kotimaisilta kauppiailta, paitsi silloin kun oma budjetti on tiukka ja esimerkiksi kameran rungon saan tilattua eurooppalaiselta verkkokaupalta tonnin halvemmalta kuin halvimmalta kotimaiselta.