Taas olemme saaneet todistaa, kuinka hyvänmaun ja käytöstapojen rajat on rikottu julkisuudessa esillä olevan ihmisen toimesta. Toimi Kankaanniemi on uutisten mukaan lähetellyt useille naisille sopimattomia ja seksuaalissävytteisiä viestejä. Eli suoraan ehdotellut nyt ainakin, että olisi kiva päästä polkaisemaan. Edellinen ei ole suora lainaus, vaan omiin sanoihini puettuna se, mitä Kankaanniemi on kuulemma sanonut. Käsittääkseni hän ei ole kieltänyt, vaan vahvistanut sen, että nyt tuli sanottua aika suoraan asioita.

Kyseessä ei ole uusi ilmiö. Jo legendaarinen ns. Tupolevin veljesten Kikkelikortti nousi tanassa uutiskynnyksen yli ja toi esiin vähemmän hienovaraisen politiikassa mukana olevien miesten tavan kommunikoida naisten kanssa. Myöhemmin myös Ilkka Kanervan runolliset tekstiviestit koko kansan suosikille Johanna Tukiaiselle nousivat kuumaksi uutiseksi ja samalla kun nostivat Johannan valokeilaan, tekivät enemmän ikävää Kanervan maineelle kuin herra olisi itse toivonut. Tähän sopii sivuhuomautuksena myös se, että Ilkka Kanerva oli sekaantunut tuohon koko kansan rakastamaan Kikkelikortti-kohuun. Kanerva toimi yhden kortin kuriirina.

Nyt Toimi Kankaanniemi kertoo, että katuu viestittelyä ja aikoo jättää Facebookin. ”Facebook on huono kaveri.” Että mitä? Oliko se Facebook, joka ne viestit lähetti? Oliko se Facebook, joka juonitteli ja houkutteli Toimin lähettämään nuo viestit? Väittääkö Kankaanniemi, että hän ei olisi moisia viestejä lähettänyt, jos keskustelut olisi käyty tekstiviesteillä, kirjeitse tai vaikkapa WhatsAppilla? Kuten Kikkelikortin ja Kanervan esimerkeistä voimme hyvin päätellä, ei Facebookilla ole ollut mitään tekemistä sen kanssa, että politiikasa mukana olevien ja siellä vaikutusvaltaa keränneiden vanhempien herrasmiehien arvostelukyky pettää naisten suhteen. En usko, että Ilkka Kanerva olisi lähtenyt syyttämään Nokian puhelinta tai puhelimesta löytyvää matopeliä siitä, että kyseli runollisin sanakääntein, miten Johanna Tukiainen hoitaa bikinirajauksensa. Kanerva syytti vain itseään, sen lisäksi tietysti että katui viestejään. Kikkelikortti-miehet eivät syyttäneet kortin painanutta yritystä tai sen myynyttä tahoa siitä, että kokkelikortteja tuli kirjoiteltua ja laitettua matkaan. Puolustelut rajautuivat lähinnä huumorin ja väärinymmärryksen esiin nostamiseen. Mitä sitä nyt yhdestä kortista suuttua, sehän on ihan hassunhauska, vai mitä?

Välineen syyttäminen omista tekosistaan, edes sivulauseessa, on aika hölmöä. Aivan kuin ihminen itse ei vaikuttaisi siihen, miten viestii ja mitä sanoo toisille ihmisille. Olisi edes syyttänyt alkoholia, sehän olisi ollut se suomalaisten ymmärtämä syypää ja pahoille teille houkutteleva asia. Mitä sitä nyt jos kännissä kerran vähän riehaantuu, eikö niin? Ai niin, se ei sopisi Kankaanniemien persoonaan, että kännissä rivoja puhutaan… Täytyy se syntipukki ja tekosyy etsiä jostain muualta. Facebook, sehän se perkele on!

Toimi Kankaanniemi sanoi, että Facebook on huono kaveri. Rohkenen väittää, että Facebookia on turha syyttää. Facebookissa voi olla kertynyt huonoja kavereita, joiden takia uutisvirta voi näyttää tylsältä tai jopa ikävältä. Kannattaa myös miettiä, onko itse hyvä vai huono kaveri. Sekin on helppoa, aloittaa vaikka siitä, että sanoisiko jotain kasvotusten sille toiselle ihmiselle. Valitettavasti vaan on ihmisiä, joiden täytyy miettiä etukäteen mitä sanoo ja kenelle. Se tarve vaan purskauttaa sanat ulos mielensä syövereistä näyttää monilla olevan liian vahva. Olisi parempi, jos se alitajuinen suodatinkin toimisi, ei tarvitsisi huolestua niin paljon siitä, mitä kognitiivinen suodatin mahdollisesti päästää läpi.