Nelikopterit, joidenkin mielestä dronet, ovat nyt kuuminta hottia. Alle tonnilla saa jo kykenevän säksättimen joka jaksaa kantaa jo kohtuullisen hyvää kameraa, jopa loistavaa jos siihen kiinnittää GoPron, ja jo halvemmalla pääsee ilmaan. Kalleimmat kameraa kantavat kahdeksalla roottorilla lentelevät kopterit maksavat jo useita tuhansia ja niiden lennättäminen vaatii jo taitoa ihan oikeasti. Väitän myös että vajaan tonnin koptereilla saa helposti kymmenien tuhansien eurojen vahingot jos suristelija ei pysy hyppysissä.

Mutta mitä sitä tekisi innokas ilmojen ässäksi kaipaava kansalainen? Tonnin kopteria ei viitsi kalauttaa maastoon sadasta metristä, varsinkaan jos se on lähtenyt vähän kauemmas katsomaan maailmaa. Vaikka kokemusta olisikin plakkarissa radio-ohjattavista lennokeista ja helikoptereista, kannattaa lähteä varovasti matkaan. Virhe on helppo tehdä ja varsinkin puuskaiseen tuuleen eksyessään kopterin turvallisesti takaisin saaminen vaatii hieman enemmän kokemusta.

Onneksi kaupoista saa jo jos jonkinlaista pienempää ja edullisempaa lentelijää. Hyvä esimerkki sellaisesta saapui postitse kokeiltavaksi. Kyseessä on Hubsan X4, tarkemmin sanottuna siitä malli jossa on kamera. Kyseessä on ostopaikasta riippuen 60-80e maksava tikkuohjaimella ohjattava pienikokoinen nelikopteri. Kopteri saapui varustettuna kahdella akulla ja roottoreiden ympärille asennettavalla suojuksella, jonka hyödyt ovat ilmeiset. Kopterin törmätessä seinään tai liian lähelle eksyneeseen katselijaan kopteri ponnahtaa sivulle vahingoittamatta itseään tai silpomatta kohdetta johon osui. Lisäksi pikaisen kokeilun perusteella kopteri käyttäytyy hieman vakaammin suojuksen kanssa, joskaan ei aivan yhtä ketterästi kuin ilman.

HubsanX4C3Kopteri itsessään on kämmenelle mahtuvaa sorttia, eli se on todellakin pieni. Ristikkäin roottorin reunasta toiseen kulmaan pituus on vain 16cm. Potkurit/roottorit ovat vain 5,5cm pitkät nekin, eli kopterilla voi helposti suristella myös sisätiloissa. Olettaen että pilotti saa sen pidettyä aisoissa, eivätkä leikkokukat tai perheen kissa koe yllättävää parturointia. Kopteri syö sisäänsä 380 mAh kapasiteetilla varustetun akun, jolla silläkään ei ole kokoa kertynyt paria purukumityynyä enempää. Akku ladataan mukana seuraavalla usb-liitäntäisellä laturilla, eli laturin voi liittää vaikkapa kännykän laturiin tai vaikkapa tietokoneeseen latautumaan.

Valmistaja lupaa kopterille noin seitsemän minuutin lentoajan yhdellä latauksella ja jopa 100m kantomatkaa. Ensimmäinen lukema on kokeilun perusteella lähellä totuutta, jälkimmäistä ei ole vielä päästy kokeilemaan. Kirjoitushetkellä kopterilla on ehditty lentää vasta sisätiloissa.

Testattava kopteri on varustettu 720p tarkkuuteen yltävällä kameralla, joka tallentaa videon micro-sd muistikortille. Kortille on paikkansa kopterin pohjassa ja jotta videon tallennus onnistuu, tulee se käynnistää pienestä kytkimestä kun kopteriin on liitetty akku, sekä muistaa lopettaa samaa nappia painamalla ennen kuin kopterista katkaisee virrat. Ei ehkä mukavin, mutta silti simppeli ratkaisu. Täytyy muistaa että kyseessä on hyvin simppeli pieni häksätin. Videon laatu on lähinnä kohtuullinen, joskin kuvassa on havaittavissa hieman väreilyä ja vääristymiä. Silti pikkuinen kamera pystyy tuottamaan kopterin hintaan nähden ihan kelvollista kuvaa päivänvalossa tai sisällä normaalissa valaistuksessa. Hämärässä kuva menee rakeiseksi, tummaksi ja ihan vaan epäselväksi.

 

HubsanX4C4Hubsan X4:n paketissa tulee kohtuullisen hyvät ja selkeät ohjeet, mutta suosittelen ensimmäistä kertaa kopteria lennättävän katsovan vaikkapa YouTubesta vähän opastusvideoita miten kopteri liikkuu. Käyttöohjeet kannattaa myös lukea läpi ja pitää lähellä kun ensimmäisiä kertoja lentää kopterilla. Kyse ei ole mistään rakettitieteestä ja homma on aika simppeliä, mutta on hyvä pitää oppimateriaali lähellä.

Hubsan X4 on pienen kokonsa ansiosta myös kevyt, siten sen omien roottoreiden ilmavirta saattaa pienemmissä tiloissa aiheuttaa epävakautta jonkin verran. Silti kopterilla voi harjoitella vaikkapa sisällä kotona, kunhan muistaa olla varovainen. Kopteri nousee kevyesti, mutta korkeuden ylläpitäminen vaatii koko ajan pientä hienosäätöä. Samoin eteenpäin ja sivusuunnassa tapahtuvaa liikettä on hieman, eli laitetta täytyy lentää koko ajan, muuten se saattaa lähteä lipumaan omille teilleen. Ohjaus on herkkä, mutta siihen tottuu nopeasti. Ohjaimen trimmit tuntuvat toimivan niin että niistä on jopa hyötyä. Jokaisella lentokerralla kannattaakin heti alkuunsa panostaa muutama sekunti siihen että kopterin saa mahdollisimman hyvin leijumaan paikallaan. Tämä maksaa itsensä takaisin lentomukavuutena.

HubsanX4C8Kopterissa on simppelit anturit joiden avulla lentäminen on helpompaa ja kohtuullisen vakaata. Silti se on hieman levottomampi käsitellä paikallaan kuin kalliimmat kopterit joissa on monipuolisemmat anturit ja GPS. Hubsan X4 ei siis jää automaattisesti leijumaan samalla tavalla kuin isommat kopterit joiden automatiikka yhdessä paikannuksen ansiosta auttavat kopterin käsittelyssä. Testattu pikkukopteri ei myöskään osaa palata lähtöpaikkaansa kahdesta syystä: siinä ei ole paniikkinappulaa eikä paikannusta jonka avulla se löytäisi kotiin paniikkinappulan painamisen jälkeen.

 

Pikkukopteri piti selvästi kuultavaa surinaa, joka ei näyttänyt olevan esimerkiksi kissan mieleen, mutta alle kouluikäiset pojat ääni kutsui nopeasti paikalle. Kuulosuojaimille ei ole tarvetta, eikä ole pelkoa että naapurit häiriintyisivät olohuone ilmailunäytöksistä. Surina ei juurikaan pahene sitä mukaa kuinka vauhdikkaasti lentelee, lähinnä sen sävy vain muuttuu.

Lentäminen Hubsanilla on hauskaa ja sen kanssa oppii nopeasti sinuiksi. Kopteri käyttäytyy juuri niin johdonmukaisesti kuin tämän kokoiselta kopterilta voi odottaa ja seitsemän minuutin lentoaika tuntuu yllättävänkin pitkältä. Kopterissa on eriväriset roottorit edessä ja takana, minkä lisäksi se on varustettu kirkkailla ledeillä joista on helppo nähdä missä suunnassa on keula ja missä ei.

Voinko suositella Hubsan X4 nelikopteria kenellekään? Ehdottomasti. Kyseessä on hauska leikkikalu, vaikkei se ihan pienten lasten lelu olekaan. Sen kanssa oppii nopeasti lentämään nelikopteria ja sitä kautta antaa varmasti hyvät valmiudet isommankin kopterin lentämiseen. Akku latautuu nopeasti ja siten uudelle lennolle pääsee nopeasti. Kokeilua varten pakettiin oli laitettu kaksi akkua, joiden kanssa lentoaika on yhteensä jo mukavampi lähemmäs vartti. Kokemukseni muista pienistä koptereista on lähes olematon, yhtä toista olen lentänyt, eli en osaa sanoa miten Hubsan X4 asettuu markkinoilla hintansa ja laatunsa suhteen. Kuitenkin olen sitä mieltä että hintaansa nähden se antaa paljon hupia.